Er is een groen monster en het heet ‘verantwoorde mode’. Vermits we allemaal kledij nodig hebben, is het praktisch onmogelijk dat je er nog niet mee in contact bent gekomen. Iedereen vindt het wel fijn om eens een nieuwe set kleren te kopen (ook jij stoere vent daar achteraan in de hoek) en dat is helemaal ok. Laat niemand u dat gevoel afnemen.
Nee, het kopen van kleren is zeker en vast geen probleem. Wat wel een probleem is, is de hoeveelheid aan broeken, t-shirts, truien, hemden, sokken, etc. die we met zijn allen kopen. Dat de mode-industrie voor een groot deel op een 3-maandelijkse cyclus draait helpt hier niet aan. Hierdoor zijn we massaal aan fast fashion beginnen doen, een term die heel toepasselijk verwijst naar onze andere ongezonde gewoonte: fast food.
Net zoals McDonald’s en Burger King allesbehalve gezond zijn, zo is ook de snelle mode dat niet. De kledingindustrie is namelijk de 2de meest vervuilende. Enkel olie zou het ‘beter’ doen. Dit komt doordat het produceren en vervoeren van kledij een gigantische bron van CO₂ is. Daarbovenop kost het duizenden liters aan water om 1 jeansbroek uit de fabriek te laten rollen en bestaan onze afvalbergen voor een groot deel uit kledij. Last but not least, men gebruikt ook nog eens massaal veel pesticiden in de katoenteelt. Fast fashion en vervuiling gaan dus hand in hand. Voor meer info raad ik dit artikel aan.
Maar goed, dit is niet An Inconvenient Truth, dit is Pudding to the Rescue, een blog gewijd aan positiviteit en optimisme. De vraag is dus simpel. Hoe kan jij uw impact op het milieu reduceren zonder dat je dat fijne gevoel van nieuwe kledij moet opgeven? Best wel veel zo blijkt!
De eerste en misschien minst sexy tip die ik kan geven is doodeenvoudig … bedenk nieuwe combinaties met de kledingstukken die je al hebt. Hierdoor krijgt je klerenkast, nou ja, een nieuw jasje. Heel veel mensen hebben zo hun favoriete combinaties en blijven hier heel starrig aan vasthouden. Maar door wat te mixen en matchen met verschillende kledingstukken kan die ene licht versleten broek of dat ene hemdje van twee jaar geleden een nieuw leven krijgen. Hierdoor ga je je kleding langer dragen en dat is, zoals ook in dit artikel staat, een van de beste manieren om de ecologische impact van de kledingindustrie te verkleinen. Zelf ben ik sinds een paar maanden begonnen met truien over mijn hemden aan te trekken. Een kleine verandering met een grote impact op mijn look.
Mijn tweede tip is er een die voor de hand ligt: koop tweedehands. Tegenwoordig is dit makkelijker dan ooit. Zo zijn er websites zoals Vindet en The Next Closet waar iedereen wel zijn of haar ding op terugvindt. En als de coronacrisis eenmaal voorbij is, dan zijn er tientallen winkels die tweedehands kledij aanbieden. Een snelle Google search en je vindt er ongetwijfeld wel 1 in uw buurt. Een paar jaar geleden heb ik zelfs een deel van mijn outfit voor een trouwfeest tweedehands gekocht. Niet enkel lag hierdoor het prijskaartje van wat ik die dag aanhad een pak lager dan wat andere mensen aan hadden, het was ook het enige t-shirt dat ik die dag had gevonden dat bij mij in de smaak viel. De mode van dat moment lag me niet helemaal en dan is zo’n ‘oud’ t-shirt ineens een godsgeschenk.
Nog een tip is dat je vaak beter voor iets duurdere kledingstukken kiest. Het is dan misschien wel algemene kennis dat ‘goedkoper’ meestal gelijk staat aan minder kwaliteit, het kan zeker geen kwaad om dat nog eens te herhalen. Elke paar maanden een nieuwe broek van 20 euro kopen kost op het einde van de rit uiteindelijk meer dan een keer goede kwaliteit kopen.
Ten laatste wil ik nog enkele merken meegeven die alvast hun best doen om hun impact op het milieu te beperken. Mocht er niks tussen zitten dat je leuk vindt, dan raad ik zeker aan om zelf eens wat onderzoek te doen. Studies tonen namelijk aan dat mensen niet weten waar ze überhaupt duurzame kledij kunnen kopen. Vermits je vandaag de dag altijd toegang hebt tot het internet is dat echter geen excuus!
In elk geval, hier is, without further ado, een incompleet lijstje van duurzame modemerken:
- Komrads (Schoenen)
- Hnst (Jeansbroeken)
- Organic Basics (Ondergoed)
- Studio Jux
- Mr. Mittens
Bij deze hoop ik jullie alvast wat inspiratie te hebben gegeven. Of op zijn minst enkele nieuwe merken en winkels om naar te kijken.
Geniet van het shoppen zonder schuldgevoel! Het groene monster genaamd ‘verantwoorde mode’ dankt u!