Er is een Groen Monster dat permanent bij me inwoont. Wanneer mijn gasten zich bij een eerste confrontatie met dit monster achter de oren krabben, lacht het hen vierkant uit.En ook mijn brussen hebben er elk eentje in huis. Stuk voor stuk hebben ze groot respect voor onze vader. Neen! Het gaat niet om onze wederhelften of huisdieren. Dit monster heet Recycleren. Het had beter Afval Scheiden kunnen zijn, maar dat rolt niet zo lekker van de tong.
Recycleren heeft veel plekjes in en om het huis waar het kan vertoeven. Buiten staan 3 grote afvalcontainers die regelmatig worden leeggeschud door de vuilniswagen: geel voor papier & karton, groen voor tuin-, fruit- & groenteafval en zwart voor het restafval. Wanneer ik die laatste open, staart het Groene Monster me beschuldigend aan: “Moet dit nu echt? De inhoud van deze bak gaat regelrecht de verbrandingsoven in, met een hoop CO2-uitstoot als gevolg. En laat me niet beginnen over schaarse grondstoffen die zo verloren gaan!” De zwarte bak gaat dan ook maar een paar keer per jaar naar de straatkant om de vuilniswagen op te wachten. Net zo goed voor de portemonnee, want als enige kost het legen van deze container geld.
Maar ja, je rent niet voor elke papiersnipper of appelschil naar buiten. Dus in de keuken vind je… Een doos voor het oude papier, een klein bakje voor het fruit- & groenteafval en een stijlvolle vuilbak. Vergeet daarbij niet de bak voor het PMD afval. Of de tas met glas, die staat beneden, naast het bakje met lege batterijen.
Ik kan het mijn bezoek dan ook niet kwalijk nemen wanneer ze vragen: “En waar moet dit (willekeurig stuk afval) heen?” Soms verbaas ik me erover, maar bedenk me dan dat ik net zo sta te aarzelen wanneer ik bij mijn vader op bezoek ben. Niet alleen zijn de regels voor afvalscheiding in België anders dan die in Nederland, in mijn vader zijn huis gaat alles nog een stap verder. De relatie met zijn Groene Monster gaat zo ver dat ze blikken van verstandhouding uitwisselen.
Máár de ervaring leert dat mensen die geen diploma Afval Sorteren hebben behaald soms gillend gek worden van zoveel principaliteit. Zo hebben mijn broer en ik eens een zakje met resten van een afhaalmaaltijd in de vuilbak op straat gegooid voor we naar binnen gingen, want anders hadden we het helemaal moeten uitpluizen. Hadden we even géén zin in.
Dus mijn tips wanneer het om afval sorteren gaat? Onthou vooral dat je er verschil mee maakt: papier kan bijvoorbeeld tot 7 keer gerecycled worden (en dan is het WC-papier geworden en kan de cellulose herwonnen worden, maar dat is weer een ander verhaal). Plastic, daarvan weet je ook wel dat het teveel gebruikt wordt. Tegelijk is het een van de beste verpakkingsmaterialen die je maar kan hebben én wordt er hard gewerkt aan oplossingen om dit 100% circulair te maken. Zo zijn er geen nieuwe fossiele grondstoffen meer nodig in de productie ervan. Jij draagt je steentje bij door het plastic netjes gescheiden aan te leveren bij de recycleerder. Uit de lege batterijen die je inlevert worden zeldzame waardevolle materialen teruggewonnen. En zo kunnen we nog een tijdje doorgaan, maar je snapt het: afval scheiden is goed voor je karma, goed voor je portemonnee en goed voor de wereld die je doorgeeft aan je kinderen.
Verder kan je het principe “Reduce – Reuse – Recycle” gebruiken. Zorg er eerst en vooral voor dat er minder afval je huis in komt (reduce). Dat kan met kleine ingrepen. Zo heb je misschien al een boodschappentas, maar ook die groenten uit de supermarkt hoeven echt niet elk in een apart zakje. Koop van merken die kiezen voor minder verpakking. En drink natuurlijk uit een herbruikbare waterfles. Heb je afval, dan kan je misschien omdenken en het op een andere manier gebruiken (reuse). Zet het in knutselprojecten in. Gebruik oud papier als kladpapier, of als cadeauverpakking. Hoort het afval na (her)gebruik toch echt in de vuilbak? Dan biedt je het netjes gescheiden aan om gerecycleerd te worden (recycle).
Zet dus dat extra bak(je) snel neer, maar weet ook dat het niet perfect hoeft! Zelfs mijn vader scheurt de plastic raampjes niet uit de enveloppen van de belastingdienst…