Er is een groen monster dat zich tegen voedselverspilling verzet en het verstopt zich vaak in supermarkten en restaurants. Met andere woorden, je komt er vaak mee in aanraking. Gelukkig is het helemaal niet zo moeilijk om een handje bij te dragen in de strijd tegen het verkwisten van voedsel. In deze tekst vind je alvast enkele van mijn tips … en een recept!
Supermarkten
Dit groene monster gromt vaak naar me vanuit de groene brij aan verlepte ijsbergsla, spinazie of rucola. Een brij die zich meestal dan nog in een plastic verpakking bevindt. Hoe ik ook mijn best doe om enkel te kopen waarvan ik zeker ben dat ik het op krijg, het is makkelijker gezegd dan gedaan. Zeker als je single bent, zijn de porties die je in de winkel ziet vaak veel te groot.
Gelukkig krijg je van het groene monster wel een goedkeurende knipoog als je je voedsel optimaal bewaart. Dan maakt het namelijk niet uit als je iets te veel kocht. Het voedsel blijft dan toch langer goed waardoor je er later nog culinair mee kan knutselen. In het geval van zakjes groene blaadjes kan je dan uit 1 van 2 opties kiezen. Oftewel koop je gewoon verse, niet verpakte sla, oftewel bewaar je de voorgesneden sla in plastic potjes. De eerste optie is natuurlijk de beste. Een verse krop sla blijft lang goed en komt meestal niet in een plastic verpakking.
Natuurlijk zo een hele krop sla is vaak veel te veel … ook al blijft die dan lang goed. Heel de week ijsbergsla eten ziet niemand zitten. Variatie van spijzen doet uiteindelijk nog steeds eten. Maar hier komt dan mijn derde tip: Leer gevarieerd koken met ingrediënten die je echt lekker vindt. Dit klinkt misschien een beetje raar maar wat ik hier vooral mee bedoel is dat je moet leren welke ingrediënten die jij lekker vindt goed samen gaan. Op die manier wordt het gemakkelijker om te koken met wat je in huis hebt. Je voorkomt dan ook dat je bijzondere ingrediënten koopt, waar je maar de helft van nodig hebt, speciaal voor dat ene leuke recept dat je toevallig op Facebook voorbij zag komen. Ben je bijvoorbeeld grote fan van spinazie? Dan kan je daar de ene dag spinaziepuree mee maken, de volgende dag eet je voor lunch een wrap met zongedroogde tomaten en spinazie en wat er dan nog overblijft meng je door je zelfgemaakte pesto.
Restaurants
Ooit op restaurant geweest of wat afgehaald en je eten niet op gekregen? Hou je restjes dan in een doggybag of collectie potjes bij. Maar wat dan? Je kan het de dag erna wel in de microgolf opwarmen. Maar dat is saai en vaak niet eens lekker (behalve als het om pizza gaat). Nee, dan kan je er beter opnieuw mee kokerellen! Op die manier hoef je niks weg te gooien, kan je je culinaire inventiviteit tonen en eet je geen twee dagen achter elkaar hetzelfde. Hoeveel redenen heb je nog nodig?
Dat is natuurlijk wel niet altijd praktisch. Wat kan je dan zoal maken met die restjes? Tof dat je het vraagt! Hier in Loenhout bestellen we namelijk op regelmatige basis bij ons lokale Egyptisch restaurant. Ze kennen ons daar ondertussen al goed en daarom krijgen we vaak extra grote porties. Hierdoor wordt het zelfs voor veelvraten zoals mezelf en papa soms moeilijk om alles op te krijgen. Gelukkig heeft plusmoeder Joor daar een tijdje geleden iets op bedacht: de kliekjesschotel. Dit is een eenvoudig en flexibel ovengerecht dat al regelmatig onze stukjes kip en onze gekruide frietjes nieuw leven heeft ingeblazen.
Hoe maak je deze kliekjesschotel? Begin met de oven op 180 graden voor te warmen. Kijk daarna hoeveel stukken vlees en zakjes friet er van de vorige dag over zijn. Is er wat weinig vlees? Bak dan wat blokjes spek. Zijn er wat weinig frieten? Kook dan gauw enkele aardappelen halfgaar. Snij daarna een selectie van groenten naar keuze (Joor stelt courgette, paprika en ajuin voor) en meng die onder het vlees. Voor de liefhebbers: blokjes feta passen ook heel goed bij dit gerecht. Kruidt het mengsel met wat zout, peper en paprikapoeder en voeg, als je ze hebt, de half gekookte aardappelen toe. Leg de mengeling daarna in een ovenschaal en zie dat het gelijkmatig is verdeeld. Plaats nu het eten ongeveer een halfuur in de oven. Opgelet! Na deze 30 minuten is het eten nog niet gereed. Je moet namelijk de frieten nog aan de schotel toevoegen. Haal hiervoor de schaal uit de oven en meng de frieten door het warme mengsel. Als je wilt kan je nu ook een laag geraspte kaas over de schotel gooien. Hoe dan ook, het eten moet nog een 10-tal minuten in de oven. Wanneer je hierna de schotel uit de oven haalt raden wij aan om nog vijf minuten te wachten voor je begint met eten … Je wilt je tong toch niet verbranden?
Conclusie
Hopelijk geeft dit artikel jullie al wat ideetjes om het groene monster te helpen in de strijd tegen voedselverspilling. Heb je nog inspiratie nodig? Kijk dan zeker dit filmpje van de Amerikaanse chef Joshua Weissman! Zijn humor is best wel cringe maar zijn skills in de keuken maken dat meer dan goed.
Veel eet- en kookplezier! En als je het financieel aankan, denk er dan eens over na om een beetje extra te bestellen bij je favoriete restaurant. Ze kunnen nu elk steuntje in de rug gebruiken!